Ontdek de
dienstverlening

Respit Mantelzorgondersteuning biedt een scala aan activiteiten en zorgmogelijkheden om de mantelzorger even een adempauze te geven en de zorgontvanger te ondersteunen. 

Voor mantelzorgers 
Activiteiten

Samen met je naaste kan ik verschillende activiteiten ondernemen om de dagelijkse routine te doorbreken en nieuwe ervaringen te creëren. Denk hierbij aan samen wandelen, boodschappen doen, koken, administratieve ondersteuning, begeleiding naar afspraken als een kapper, specialist of naar een bruiloft. Het bieden van een luisterend oor, hulp bij het verzorgen van huisdieren, gezelschap en dagbesteding. 
Ik kan de zorg tijdelijk overnemen, zodat je als mantelzorger met een gerust hart even van huis kan. 

Flexibele locaties

De mantelzorgondersteuning kan zowel thuis als buitenshuis worden ingezet, afhankelijk van je voorkeur en behoeften. Buitenshuis kan zijn in bijvoorbeeld een verzorgingshuis, revalidatiecentrum of zorgboerderij. 

Persoonlijke begeleiding

Ik maak gebruik van speciaal hiervoor ontwikkelde tools die helpen om je behoeften in beeld te brengen, zodat we de zorg kunnen afstemmen op jouw individuele situatie. 
De begeleiding omvat het in beeld brengen van de hulpvraag, het geven van voorlichting en advies wanneer nodig, hulp bij het regelen van zaken en warme doorverwijzing naar andere zorgprofessionals binnen en buiten mijn netwerk. Daarnaast kan ik optreden als onafhankelijk cliëntondersteuner. Bijvoorbeeld tijdens gesprekken met de gemeente of zorgverzekeraar. 

Samenwerken

Ik geloof in de kracht van de mantelzorger zodat zij de zorgverlening vol kunnen houden. Ik hecht veel waarde aan het opbouwen van een sterke samenwerking. Hoe gaat het met jou? Zijn we nog steeds op de goede weg samen? Regelmatig met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp draagt bij aan het behoud van een gezonde samenwerking. Ik streef ernaar dit meetbaar te maken door samen haalbare doelstellingen te formuleren. Dit zorgt ervoor dat we allemaal dezelfde richting op gaan.

Hoe ga ik te werk?

Het begint allemaal met jouw hulpvraag. Ik luister naar je behoeften en wensen. We bespreken samen hoe we je het beste kunnen ondersteunen. We kijken samen naar de aanvraag van de zorgverlening. Indien nodig kunnen we je helpen bij deze aanvraag of warm doorverwijzen naar een andere professional uit mijn netwerk.

Na je hulpvraag volgt een intakegesprek. Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen en verzamelen we alle relevante informatie om een helder beeld te krijgen van jouw situatie.

Als verpleegkundige en mantelzorgconsulent bied ik advies bij het aanvragen van zorg via de Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Wet langdurige zorg (Wlz). Voor Wlz-zorg is een indicatie van het CIZ nodig, en ik kan helpen bij zowel de indicatieaanvraag als bij een persoonsgebonden budget (PGB).

Voor Wmo-aanvragen moet je bij de gemeente zijn, waar ik je ook bij kan adviseren. Daarnaast kun je mij particulier inschakelen om zelfstandig ondersteuning te organiseren.

Samen stellen we een zorgplan op dat is afgestemd op jouw behoeften en wensen. Hierbij heb ik speciale aandacht voor het welzijn van jou en je naaste.
We vullen samen een document in waarin je belangrijke zaken kunt overdragen en vastleggen. Dit zorgt voor duidelijkheid en continuïteit in de zorgverlening, Ook zorgt dat voor het vertrouwen dat je met een gerust hart de zorg uit handen kunt geven.

Wanneer alles is geregeld, kan ik starten met het verlenen van de hulp die je nodig hebt, zodat je op adem kunt komen. Ik sta voor je klaar om de ondersteuning te bieden die je verdient. 

We evalueren regelmatig samen met jou en je naaste hoe de ondersteuning verloopt. Op basis van deze evaluaties kunnen we het zorgplan bijsturen, zodat het blijft aansluiten bij je behoeften en situatie.

Bij Respit Mantelzorgondersteuning staan jij en je welzijn altijd centraal. Ik streef ernaar om de beste ondersteuning te bieden, zodat je jezelf gesteund en gehoord voelt in jouw mantelzorgreis.

Mobirise



'Mijn missie is om jou, als mantelzorger, de mogelijkheid te bieden even op adem te komen.'

Mobirise

Hoe is de zorg geregeld in Nederland?

Wetgeving

In Nederland wordt zorg voor iedereen geregeld via verschillende wetten. Afhankelijk van je situatie, krijg je zorg via één van deze wetten. Hieronder leg ik in eenvoudige woorden uit hoe dit werkt, zodat je precies weet waar je terecht kunt als je zorg of ondersteuning nodig hebt.

Zorgverzekeringswet

(Zvw)

De Zorgverzekeringswet is de basisverzekering die iedereen in Nederland moet hebben. Hieruit wordt de zorg vergoed die je via de huisarts, het ziekenhuis of andere medisch specialisten nodig hebt. Denk aan medicijnen, fysiotherapie of spoedeisende hulp.

Je krijgt deze zorg via je zorgverzekering, en je betaalt hier elke maand premie voor. Ook heeft iedereen een eigen risico, dit is een bedrag dat je eerst zelf moet betalen voordat de verzekering alles vergoedt.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Als je hulp nodig hebt om zelfstandig thuis te blijven wonen, komt de Wmo in beeld. Deze wet regelt dat de gemeente je ondersteunt bij het dagelijks leven. Bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het huishouden, zoals schoonmaken, of als je woning aangepast moet worden (denk aan een traplift). Ook biedt de Wmo ondersteuning bij vervoer en dagbesteding, zodat je mee kunt blijven doen in de samenleving.

Je kunt een aanvraag doen bij de gemeente voor deze hulp. De gemeente onderzoekt dan wat je nodig hebt en welke hulp het beste bij jouw situatie past. Soms is dit Zorg in Natura (de gemeente regelt de hulp voor jou), en soms kun je kiezen voor een Persoonsgebonden Budget (PGB), waarbij je zelf je zorgverleners kiest en betaalt.

Wet langdurige zorg

(Wlz)

De Wet langdurige zorg is er voor mensen die hun hele leven lang veel zorg nodig hebben. Dit zijn vaak mensen die 24 uur per dag zorg en toezicht nodig hebben, zoals mensen met een ernstige beperking of chronische ziekte. De zorg vanuit de Wlz kan thuis worden gegeven, maar ook in een zorginstelling.

Om in aanmerking te komen voor zorg vanuit de Wlz, heb je een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Deze organisatie bepaalt of je recht hebt op langdurige zorg. Zodra je de indicatie hebt, kun je kiezen voor Zorg in Natura, waarbij een zorginstelling alles voor je regelt, of voor een PGB, zodat je zelf de zorg inkoopt die je nodig hebt.

Persoonsgebonden Budget
(PGB)

Een Persoonsgebonden Budget (PGB) is een bedrag waarmee je zelf de zorg kunt inkopen die je nodig hebt. Dit geeft je veel vrijheid, omdat je zelf kunt kiezen wie jou helpt en wanneer. Je kunt bijvoorbeeld familie of vrienden inschakelen, maar ook een professionele zorgverlener.

Een PGB kan worden gebruikt voor zorg vanuit de Wmo of de Wlz. Het is wel belangrijk om te weten dat je zelf verantwoordelijk bent voor het beheren van het budget, zoals het afsluiten van contracten met zorgverleners en het bijhouden van administratie. Ik kan je helpen bij het aanvragen van een PGB en het opzetten van de administratie.

Particuliere zorg 

Wat is particuliere zorg en wat zijn de voordelen?


Particuliere zorg betekent dat je zelf zorg inkoopt en betaalt, zonder afhankelijk te zijn van vergoedingen via de gemeente of zorgverzekering. Je kunt zelf kiezen welke zorg je nodig hebt, wanneer je deze krijgt, en wie de zorgverlener is. Dit biedt veel voordelen, vooral als je meer controle wilt over je zorg;

Volledige keuzevrijheid: Je hebt de vrijheid om je eigen zorgverleners te kiezen, zoals familie, vrienden of professionele zorgverleners. Dit betekent dat je zorg kunt afstemmen op jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren, zonder beperkingen van de gemeente of zorgverzekeraar.

Flexibiliteit in zorgmomenten: Bij particuliere zorg kun je zelf bepalen op welke momenten je zorg nodig hebt. Dit is vooral handig als je behoefte hebt aan zorg buiten de standaardtijden, zoals in de avond of in het weekend.

Snellere zorg zonder wachttijden: Gemeentelijke zorg of zorg via de verzekering kan soms lange wachttijden hebben. Met particuliere zorg kun je direct de benodigde hulp inschakelen zonder te hoeven wachten op goedkeuring of een indicatie.

Maatwerk en persoonlijke aandacht: Doordat je zelf kiest wie jouw zorg verleent, krijg je zorg op maat. Dit zorgt voor meer persoonlijke aandacht en een vertrouwelijke relatie met je zorgverlener, wat je welzijn ten goede kan komen.

Geen afhankelijkheid van indicaties of regels: Bij reguliere zorg heb je vaak een indicatie nodig van het CIZ of de gemeente om in aanmerking te komen voor bepaalde zorg. Bij particuliere zorg is dat niet nodig. Je bepaalt zelf welke zorg je wilt en hoeft geen rekening te houden met regels of beperkingen van instanties.

Aanvulling op reguliere zorg: Particuliere zorg kan ook een goede aanvulling zijn op de zorg die je al via de Wmo, Wlz of Zvw krijgt. Als de zorg die je ontvangt niet genoeg is of niet aan al je wensen voldoet, kun je extra particuliere zorg inschakelen om de gaten op te vullen.

Hoe kan ik particuliere zorg regelen?
Als je interesse hebt in particuliere zorg, kun je mij rechtstreeks inschakelen. Samen bespreken we jouw situatie en zorgbehoeften, en bekijken we hoe ik je het beste kan ondersteunen. Je hoeft geen indicatie aan te vragen, en we kunnen direct aan de slag met het regelen van de zorg die jij nodig hebt.

Respit als mantelzorgconsulent

PERSOONLIJK
Begeleiding & ondersteuning

Een onafhankelijk mantelzorgconsulent biedt persoonlijke begeleiding en ondersteuning aan mantelzorgers en hun naasten. Ze luistert naar je behoeften, biedt advies op maat en helpt je bij het vinden van passende oplossingen voor jouw situatie.

MANTELZORGONDERSTEUNING
Expertise & Ervaring 

 Een mantelzorgconsulent beschikt over uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van mantelzorgondersteuning. Ze kan je helpen om de juiste zorgvoorzieningen te vinden, ze kan informeren over beschikbare hulpmiddelen en je adviseren over het omgaan met complexe situaties.

ONAFHANKELIJKHEID
Objectief advies

Een onafhankelijke mantelzorgconsulent is niet verbonden aan specifieke zorginstellingen of zorgverleners. Dit betekent dat ze objectief advies kunnen geven en je kunnen helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen die het beste zijn voor jou en je naaste.

BRON VAN ONDERSTEUNING
Continuïteit zorg

Een mantelzorgconsulent is een constante en betrouwbare bron van ondersteuning gedurende het gehele zorgtraject. Ze kan je helpen bij het opstellen en uitvoeren van een zorgplan, en je bijstaan bij eventuele veranderingen of uitdagingen die zich voordoen.

"Ik streef ernaar om een vertrouwensband op te bouwen met mantelzorgers en hun naasten. Zo voelen zij zich gesteund en kunnen zich richten op het welzijn van hun dierbaren. Wetend dat ze kunnen rekenen op de professionele ondersteuning van Respit." 

Kristel Drenth- Vorstenbosch, oprichter Respit

Contact

Vul gerust gegevens in op het onderstaande contactformulier en ik zal zo snel mogelijk contact met je opnemen.